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Opinion No:  94-0002      Tax:  Corporate Franchise 
 
XXXX         Subject:  Original Cost 
XXXX 
XXXX 
 
Dear XXXX: 
 
This request for an opinion of the Tax Commissioner was received on March 14, 1994.  For the 
reasons set forth below, it is the opinion of the Tax Commissioner that for purposes of 
determining the property factor described in Ohio Revised Code (“ORC”) section 
5733.05(B)(2)(a), XXXX (“XXXX”) must use the original cost of property purchased with 
proceeds traceable to financial incentives provided by state development authorities and private 
entities.  XXXX cannot use the zero basis of such property determined in accordance with 
Internal Revenue Code (“IRC”) section 362(c)(2). 
 
Facts
 
XXXX’s correspondence states the following: 
 

- XXXX is currently considering the construction of a new manufacturing facility, the 
location of which has not yet been decided. 

 
- Development authorities and private entities of a number of states have offered 

financial incentives to XXXX to locate its facility in one of those states.  The 
incentives will be used to purchase property for the plant facility (i.e., buildings and 
equipment). 

 
- XXXX will be the legal owner of such property. 

 
- The property acquired with the financial incentives will have a zero basis.1 

 
Discussion
 
ORC section 5733.05(B)(2)(a)(i) states that for purposes of calculating the apportionment factor 
used to apportion income, property is valued “at its original cost” (emphasis added).  The Ohio 
Revised Code does not contain a definition of the word “cost” as used in ORC section 
                                                           
1 IRC section 362(c)(2) states that “*** if money is received by a corporation, on or after June 22, 1954, as a 
contribution to capital and [if such money] is not contributed by a shareholder as such, then the basis of any property 
acquired with such money during the 12-month period beginning on the day the contribution is received shall be 
reduced by the amount of such contribution.***” 



5733.05(B)(2)(a)(i).  However, ORC section 5733.04(J) states, “Any term used in this chapter 
has the same meaning as when used in a comparable context in the laws of the United States 
relating to federal income taxes unless a different meaning is clearly required.”  U.S. Treasury 
regulation section 1.1012-1 states, “The cost is the amount paid for such property in cash or other 
property.” 
 
IRC section 1012 states, “The basis of property shall be the cost of such property, except as 
otherwise provided in this chapter and subchapters C ***.”  IRC section 362(c)(2), located 
within IRC Chapter C, requires that the basis of acquired property shall be reduced by non-
shareholder contributions where such contributions are utilized to purchase the property within 
the 12-month period beginning on the day on which the corporation receives the contribution.  
Thus, the Internal Revenue Code clearly contemplates that “cost” and “basis” are not the same. 
 
Since ORC section 5733.05(B)(2)(a)(i) uses the word “cost” rather than “basis” and since “cost” 
and “basis” are not synonymous, for purposes of determining the ORC section 
5733.05(B)(2)(a)(i) property factor, XXXX must use the original cost of all its property – even if 
under IRC section 362(c) some (or all) of that property has a zero basis. 
 
This opinion does not discuss whether under ORC section 5733.05(B)(2)(d), the cost of such 
property should be included in the property factor in any event. 
 
The tax consequences stated in this opinion may be subject to change for any of the reasons 
stated in ORC 5703.53(C).  It is the duty of the taxpayer to be aware of such changes.  ORC 
5703.53(E).   
 
 
 
        Roger W. Tracy 
        Tax Commissioner 
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