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 This request for an opinion of the Tax Commissioner was received October 12, 1993.  
This request concerns whether XXXX (“A”), XXXX (“B”), XXXX (“C”) and XXXX (“D”) are 
members of the same "affiliated group" as defined by section 5739.01(B)(3)(e) of the Ohio 
Revised Code and thus excluded from Ohio sales tax for employment services provided between 
each other. 
 

The Taxpayer has alleged the following factual circumstances.  
 
1. A is a XXXX corporation with its principal place of business in XXXX. 
 
2. A owns 100% of the common stock with voting rights of B, a XXXX corporation in 

the business of providing services to other business entities. 
 

3. B in turn owns 100% of common stock with voting rights of D, an Ohio corporation 
engaged in the XXXX business. 

 
4. A also owns 100% of the common stock with voting rights of C, an XXXX 

corporation engaged in XXXX. 
 

5. B has executed a personal service contract with A whereby B has agreed to provide 
all personnel necessary for A to operate its insurance business and A has agreed to 
pay a semi-monthly fee to B. 

 
6. B has executed similar contracts with both C and D. 

 
QUESTIONS FOR WHICH AN OPINION IS REQUESTED 

 
 Are the services that B renders to A, D and C excluded from the definition of 
employment services because such services qualify as transactions between members of an 
“affiliated group” pursuant to section 5739.01(JJ)(4) of the Revised Code and as defined in 
section 5703.01(B)(3)(e) of the Revised Code? 
 
 
 



OPINION 
 
 Pursuant to section 5739.01(B)(3)(k) of the Revised Code the providing of   employment 
services is a taxable sale.  However, the definition of "employment services" provides that 
employment services do not include "[t]ransactions between members of an affiliated group, as 
defined in division (b)(3)(e) of this section", R.C. 5739.01(JJ)(4).  An "affiliated group" as 
defined by R.C.5739.01(B)(3)(e) means  
 

"two or more persons related in such a way that one person owns or 
controls the business operation of another member of the group.  In the 
case of corporations with stock, one corporation owns or controls another 
if it owns more than fifty per cent of the other corporation's common stock 
with voting rights." 

 
  Because A owns more than fifty percent of B’s common stock with voting rights, 
pursuant to R.C. 5739.01(B)(3)(e) they are members of an affiliated group and no sales tax is due 
on payments to B for employment services. Likewise, because B owns more than fifty percent of 
the common stock with voting rights of D, they are members of an affiliated group and 
employment service transactions between them are not taxable.  Finally, the employment service 
transactions which occur between B and C are also not subject to sales tax. A’s ownership of 
more than fifty percent of the voting common stock of both B and C fulfills the statutory 
requirement that “one person [A] own or controls the business operation of another member of 
the group”, R.C. 5739.01(B)(3)(e). 
 
 This opinion applies to A and the affiliates noted above only. It may not be transferred or 
assigned. 
 
 In addition, the tax consequences stated in this opinion may be subject to change for any 
of the reasons stated in R.C. 5703.53(C). It is the duty of the taxpayer to be aware of these 
changes. R.C. 5703.53(E). 
 
 
 
       Roger W. Tracy 
       Tax Commissioner 
 

Page 2 of 2 


