
 

 

 
 

 
 

         
  

 
 

 
 

 
 

 
  

 
 
 

 
 

 
  

 

 

P.O. Box 530 
Columbus, Ohio 43216-0530 

Opinion of the Tax Commissioner 


        Date Issued: June 14, 1991 

Opinion No: 91-0012     Tax: Sales 

XXXX       Subject: Refinancing Lease 
XXXX 
XXXX 

This request for an opinion of the Tax Commissioner was received on 15 May 
1991. 	Specifically, it concerns the application of the sales tax to transactions entered into 
by the above named entity. 

XXXX has alleged the following factual circumstances:  

1) 	 A customer purchases tangible personal property, usually office 
furniture and equipment, for use in Ohio and pays the applicable 
sales tax. At a later date, the customer decides to finance the 
acquisition and approaches XXXX to provide financing.  

2) The vehicle used for the financing is called a Refinancing Lease. 
The transaction then occurs as follows.  The customer executes a 
bill of sale which transfers title to the property to XXXX. 
Possession of the property always remains with the customer.  The 
bill of sale provides that it is given as a grant of a security interest 
in the property to secure a finance arrangement.  Concurrently, the 
parties enter into a Refinancing Lease, whereby XXXX agrees to 
purchase the property and lease it back to the customer. The typical 
lease features a monthly payment for a fixed period with a 
purchase option at the expiration of the agreement. The parties also 
execute a rider to the Lease which grants to the customer the 
option to repurchase the property for the sum of $1.00. 

3) XXXX requires the customer to certify that all applicable sales tax 
was paid by the customer on its initial acquisition or that the 
acquisition was exempt from the sales tax.  XXXX does not claim 
any ownership interest in the property for tax or accounting 
purposes. The transaction is filed with the Secretary of State as a 
security interest. 



 
 

 

 
 

 
 

 
   

 
 

 
 

   

 
 

 
 

 
  

 
 
 
 

   
  

QUESTIONS FOR WHICH
 
OPINIONS ARE REQUESTED 


1) Is the transfer of title only from the customer to XXXX a 
transaction subject to Ohio sales tax? 

ANSWER The transfer of title in this circumstance does not constitute 
a taxable sale. It is a sale; however, the sale is exempt from the sales tax 
because XXXX is purchasing the property with the intention of reselling 
the property in the same condition in which it was purchased. 

2) Is the Refinancing Lease entered into between the customer and 
XXXX a taxable transaction? 

ANSWER Yes, the lease arrangement constitutes a taxable sale 
between XXXX and the customer. Ohio R.C. 5739.01(B) defines "sale" to 
include rentals. This transaction involves the rental of tangible personal 
property, and it is thus subject to the sales tax.   

3) Is the customer required to pay sales tax to XXXX on the monthly 
payments under the Refinancing Lease? 

ANSWER Yes. Under Commissioner's rule 5703-9-17, since this is a 
lease which does not constitute a conditional sale, then sales tax should be 
collected on each monthly installment. 

       Roger  W.  Tracy
       Tax  Commissioner  
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