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Opinion of the Tax Commissioner 
 
        Date Issued:  April 18, 1991 
 
Opinion No: 91-0006     Tax:  Sales/Use 
           
XXXX        Subject:  Automatic Data Processing 
XXXX    
XXXX         
 
 This request for an opinion of the Tax Commissioner was received on 27 February 1991. 
Specifically, it concerns the application of the sales and use tax to the service provided by the 
above name entity. 
 
 XXXX has alleged the following factual circumstances: 
 

1) YYYY, is a vendor of services to the cellular telephone industry. As part 
of the contracts between YYYY and the cellular providers. YYYY is 
responsible for handling end-consumer billing. 

 
2) Since YYYY is not capable of handling all of the building functions, 

YYYY has entered into a contract with XXXX, wherein XXXX becomes 
a vendor to YYYY for all functions related to bill production. 

 
3) XXXX receives data from YYYY computer in LOCATION 1 at its 

LOCATION 2 facility. The data is processed and handled in order to 
produce a printed bill. XXXX also provides envelopes, inserts materials 
into the envelopes, prepares the bills for mailing, and deposits the bills 
into the United State mail. 

 
QUESTIONS FOR WHICH 

OPINIONS ARE REQUESTED 
 
 (1) Are the services provided by XXXX to YYYY taxable under Ohio sales and use tax law? 
 
ANSWER The taxablility of this transaction is governed by Ohio Revised Code section 
5739.01(B)(3)(e) and Commissioner's Rule 5703-9-46.  Rule  5703-9-46(B)(1) provides that 
when the true object of a transaction is the  receipt of automatic data processing services, the 
services are taxable if the  benefit of these services is received in Ohio.  Since YYYY is the 
recipient of these benefits, and it is located in Ohio, then the transaction is taxable if the true 
object is the receipt of automatic data processing services.  Rule 5703-9-46(B)(2) provides that 
the true object of a transaction is the receipt  of automatic data processing services if such 
services render a significant  benefit to the consumer.  In the present case, the services related to 
the preparation and mailing of the bills is incidental to YYYY's true object: the use of computers 
to collate, prepare and disseminate billing information. Since the receipt of automatic data 
processing services is the true object of the transaction, then the whole transaction is subject to 
the sales tax. 



 

 (2)  If the transaction is taxable, may XXXX treat its services as a sale for resale?   
 
ANSWER  The Tax Commissioner has not been provided with sufficient information  to render 
an opinion.  Whether or not these services are resold depends upon the nature of the contract 
between YYYY and the cellular providers.   
 
(3) Must XXXX obtain an exemption certificate from YYYY? 
 
ANSWER Since the transaction is taxable, XXXX must collect tax from YYYY unless 
YYYY presents a properly completed exemption certificate.  If YYYY claims that its purchase is 
to be resold, and provides a properly completed exemption certificate, then XXXX will be 
protected from any liability for its non-collection of tax on these services.  See Ohio Revised 
Code section  5739.03(B).  If YYYY provides an exemption certificate as described above, then  
it is assuming the responsibility of collecting sales tax from the cellular  providers on the amount 
charged by YYYY to the cellular provider for the billing service. 
 
 
 
 
       Roger W. Tracy 
       Tax Commissioner 
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