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Opinion No:  91-0014     Tax:  Personal Property 
  
XXXX        Subject:  Motor Vehicles 
XXXX 
XXXX 
 
This request for an opinion of the Tax Commissioner was received on May 28, 1991.  
Specifically, it concerns the effect of Am. Sub. H.B. 831 on the personal property tax on 
equipment used in business affixed to licensed motor vehicles, but which is not inherently motor 
vehicle equipment. 
 
XXXX (hereinafter taxpayer) has submitted the following factual information: 
 
1. The taxpayer owns ready-mix concrete trucks licensed by the state of Ohio. 
 
2. The taxpayer pays a personal property tax upon the mixing drum affixed to the truck, and 

a license tax for the truck based upon only the chassis weight. 
 

QUESTIONS FOR WHICH OPINIONS ARE REQUESTED 
 
1. Pursuant to Am. Sub. H.B. 831, are the mixing drum and load to be included in the 

weight of the vehicle in determining the amount of the license tax? 
 
2. Is the drum subject to the personal property tax if also included in the vehicle weight to 

determine the license tax? 
 

OPINION 
 

Amended Substitute House Bill 831 of the 118th Ohio General Assembly, effective July 17, 
1990, established Ohio's participation in the International Registration Plan of commercial motor 
vehicles (hereinafter  IRP).  Concomitant with the IRP is a new method to determine vehicle 
weight for licensing purposes. Although an analysis of Am. Sub. H.B. 831 would apparently 
provide an answer to this taxpayer's first question, the Tax Commissioner is unable to render an 
opinion on this issue.  Revised Code section 5703.50 provides that "tax" includes "only those 
taxes imposed on tangible personal property listed in accordance with Chapter 5711. of the  
Revised Code and taxes imposed under Chapters 5733., 5739., 5741., and 5747.  of the Revised 
Code."  Since the question requests an opinion on a license tax  in Chapter 4503., a tax that the 
Department of Taxation does not administer, the Tax Commissioner cannot issue the requested 
opinion (the licensing of  motor vehicles is the responsibility of the Bureau of Motor Vehicles, 
Department of Highway Safety). 



 

The taxpayer's second question can be answered.  It is the Tax Commissioner’s opinion that the 
new law does not provide for an exclusion from the personal property tax for any equipment 
affixed to a motor vehicle that is not inherent motor vehicle equipment.  Additionally, there is no 
provision in Am. Sub. H.B. 831 that declares the tax due per the license tax rate schedule set 
forth in R.C. 4503.042 as the exclusive tax on motor vehicle ownership.  Further, historically the 
taxpayer's drums affixed to its cement trucks have been subject to personal property tax because 
the drums are personal property "used in business," as that term is defined in R.C. 5701.08(A).  
The taxpayer has not presented any information to indicate that there has been a change in the 
manner in which the taxpayer uses the drums in its business, nor does the new law provide for a 
statutory exemption from personal property taxation for equipment affixed to a motor vehicle 
that is not inherent motor vehicle equipment.  Therefore, the taxpayer's drums affixed to its 
cement trucks are subject to the personal property tax. 
 
This opinion applies to the taxpayer and its property only.  It may not be transferred or assigned. 
 
In addition, the tax consequences stated in this opinion may be subject to change for any of the 
reasons stated in R.C. 5703.53(C).  It is the duty of the taxpayer to be aware of such changes.  
R.C. 5703.53(E). 
 
 
 
      Roger W. Tracy 
       Tax Commissioner 
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