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XXXX (“Taxpayer”), through its counsel, has requested an Opinion of the Tax Commissioner 
(“Opinion”) pursuant to Ohio Revised Code (“R.C.”) section 5703.53.   
 

FACTS 
 
Taxpayer is contemplating the sale of one of its divisions (“Division”).  The contemplated sale 
will involve the transfer of the assets assigned to and used by Division to the buyer (“Buyer”) for 
cash.  Buyer is not related to Taxpayer.  The assets that will be sold include computer hardware, 
software systems, and other intellectual property located at Taxpayer’s data center in Ohio.  All 
of these assets located at the Ohio data center were obtained by Taxpayer for its own use in its 
business operations and were used by Taxpayer at that location.  The assets at the Ohio data 
center will be transferred to Buyer in Ohio and will be used by Buyer in its operation of the 
acquired business unit. 
 
The computer hardware is comprised of servers, and the software is located on those servers.  
Tax was paid to Ohio on Taxpayer’s acquisition of the servers and on any software that was not 
customized to the extent that the cost of customizing constituted more than fifty percent of the 
cost of the canned software and the customizing service.  Taxpayer did not pay sales or use tax 
on customized software when the charge for customizing constituted more than fifty percent of 
the cost of the canned software and the customizing service.  The software was acquired prior to 
the effective date of the change in the sales tax law regarding computer software enacted in Am. 
Sub. H.B. 95 of the 125th Ohio General Assembly. 
 

QUESTION 
 
Whether the sale of the customized software (the software for which the charge for customizing 
constituted more than fifty percent of the cost of the canned software and the customizing 
service) to Buyer as part of the sale of all of the assets of Division qualifies as a “casual sale” 
under R.C. 5739.01(L) and for the exemption provided by R.C. 5739.02(B)(8). 
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DISCUSSION 
 
R.C. 5739.02(B)(8) provides that the sales tax does not apply to “casual sales,” with certain 
exceptions not relevant to the transaction described above.  The term “casual sale” is defined in 
R.C. 5739.01(L) as “a sale of an item of tangible personal property that was obtained by the 
person making the sale, through purchase or otherwise, for the person’s own use and was 
previously subject to any state’s taxing jurisdiction on its sale or use . . . .”   
 
To fall within the definition of “casual sale,” the person making the sale must have obtained the 
item for the person’s own use and the item must have been previously subject to any state’s 
taxing jurisdiction on its sale or use.  In this case, the software was obtained by Taxpayer for its 
own use in the operations of Division.  The software was stored on servers at Taxpayer’s data 
center in Ohio and was used by Taxpayer in Ohio.  Sales or use tax was not paid on the 
acquisition or use of the customized software by Taxpayer because Ohio did not impose its sales 
or use tax on customized software at the time the software was acquired by Taxpayer.  The 
“casual sale” definition does not require that the seller’s acquisition or use of the item have been 
previously taxed by any state, only that it was subject to any state’s taxing jurisdiction, i.e., a 
state had jurisdiction to tax the purchase or use of the item.   
 
Because Taxpayer obtained the customized software for its own use and the software was 
previously subject to Ohio’s jurisdiction to tax its sale to or use by Taxpayer, the subsequent sale 
of the software by Taxpayer to Buyer as part of a sale of the assets of Division would qualify as a 
“casual sale” under R.C. 5739.01(L) and be exempt from sales or use tax pursuant to R.C. 
5739.02(B)(8). 
 

OPINION 
 
It is the opinion of the Tax Commissioner that the sale of the customized software in the 
circumstances described in Taxpayer’s request is a “casual sale” within the meaning of R.C. 
5739.01(L) and would not be subject to Ohio sales tax pursuant to R.C. 5739.02(B)(8).   
 
This Opinion is limited to the legal issue addressed in this Opinion.  This Opinion applies only to 
Taxpayer and may not be transferred or assigned.  In addition, the tax consequences stated in this 
Opinion may be subject to change for any of the reasons stated in R.C. 5703.53(C).  It is the duty 
of Taxpayer to be aware of such changes.  See R.C. 5703.53(E). 
 
       Sincerely, 
 
 
       Richard A. Levin 
       Tax Commissioner 
 
 
cc:  XXXX 
      XXXX 
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