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XXXX (“Taxpayer”) has requested an Opinion of the Tax Commissioner (“Opinion”) pursuant 
to Ohio Revised Code (“R.C.”) section 5703.53. 
 

QUESTIONS PRESENTED 
 
Taxpayer’s request for an Opinion asks the following: 
 

XXXX is respectfully requesting a formal opinion of the Tax Commissioner on 
the issue of a properly executed exemption certificate for an exempt 501(c)(3) 
organization, Political Subdivision, or a Governmental Agency.  We have been 
unable to locate a clear direction for accepting an exemption certificate in “good 
faith” from an exempt organization in the statutes for the below issues. 
 
1.  Does an exemption from sales tax only apply to direct purchases of tangible 

personal property by an exempt organization only if it is paid directly from 
the organization’s funds? 

 
A direct purchase being one that is billed directly to the exempt organization 
and is paid for with the organization’s funds (organizational check or credit 
card). 

 
2.  Can we the retail seller accept a properly completed exemption certificate in 

good faith if the purchase is made by the employee of the exempt organization 
with their personal credit card, check or cash, and assume the employee is 
later reimbursed the expense by the exempt organization? 

 
3.  Assuming that we cannot accept a certificate in “good faith” if it is paid for by 

the employee’s personal funds as in scenario #2 above, do we as a retail seller 
need to keep proof of payment from the organization’s funds (a copy of the 
organization’s credit card or check) with properly executed exemption 
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certificate as part of our records to substantiate our exempt sales in a sales tax 
audit? 

 
DISCUSSION AND OPINION 

 
R.C. 5739.02(B)(12) provides an exemption for the sale of tangible personal property and 
services made to churches, to organizations that qualify as section 501(c)(3) organizations under 
the Internal Revenue Code of 1986, and to other organizations operated exclusively for 
charitable purposes as defined in the second paragraph of R.C. 5739.02(B)(12). The exemption 
is not transferable to an individual employee of the organization. The exemption applies when 
the sale is made to and paid for by the exempt organization. The same is true for sales made to 
the state or any of its political subdivisions, but no exemption certificate is required. See R.C. 
5739.02(B)(1). 
 
In order for Taxpayer to apply an exemption certificate in good faith, Taxpayer must reasonably 
believe that the sale is being made to the organization covered by the certificate. Since the 
organization is not an individual, the question naturally arises whether an individual purporting 
to make a purchase on behalf of the organization is in fact making the purchase in that capacity. 
This question is not limited to a claim of tax exemption. Vendors generally record the 
purchaser’s name in a manner consistent with the consideration tendered for the purchase in 
order to ensure that the consideration is valid and to provide recourse if it is not. If Taxpayer 
follows such sound business practice, a valid exemption certificate for an organization recorded 
as the purchaser will be deemed to have been applied in good faith. Thus, in order to qualify, the 
sale must be recorded as being made to the organization as shown on the exemption certificate. 
 
Turning to the specific questions posed, with regard to the first question, the sale must be made 
directly to the exempt organization and recorded as such on Taxpayer’s normal business records. 
If the sale is not recorded on Taxpayer’s records as a sale to the organization, an exemption 
certificate for the organization cannot be applied in good faith with regard to such sale. 
 
With regard to the second question, a purchase made by the employee and recorded as such on 
Taxpayer’s records does not qualify for exemption under the organization’s certificate, whether 
paid for by personal check, credit card, or cash. Pursuant to R.C. 5739.02(C) all sales are 
presumed taxable until the contrary is established, and the exemption applies only to the 
organization and not to any individuals or employees. Therefore, if an individual makes a 
purchase by check or credit card that is solely in the name of the individual and does not clearly 
indicate the exempt organization’s name on the check or credit card, the individual has not 
shown that the purchase is by the exempt organization, and accordingly any applicable tax must 
be charged. If the individual tenders cash and Taxpayer is convinced that the individual is 
making the purchase on behalf of the exempt organization and records the sale on Taxpayer’s 
records as made directly to the organization, a valid exemption certificate for the organization 
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may be applied in good faith as long as Taxpayer also records information to identify and locate 
the individual in case the sale subsequently is found to be taxable. 
 
With regard to the third question, no particular proof of payment is required. Whatever 
documentation Taxpayer retains in the normal course of its business to match the consideration 
received on a sale with the purchaser recorded for such sale will be sufficient to retain in addition 
to the valid exemption certificates. 
  
In summary, it is the opinion of the Tax Commissioner that the exemption applies only to the 
exempt organization or governmental agency. The exemption is not transferable to an employee 
or other person who is making the purchase with personal funds. When a sale is claimed to be an 
exempt sale to a 501(c)(3) organization, Taxpayer should obtain a certificate of exemption from 
the organization claiming the exemption as required by R.C. 5739.03(B) that matches the 
purchaser recorded on Taxpayer’s records. Taxpayer should maintain the records of its sales as 
required by R.C. 5739.11. 
 
This Opinion is limited to the legal issue addressed in this Opinion.  This Opinion only applies to 
the Taxpayer and it may not be transferred or assigned. In addition, the tax consequences stated 
in this Opinion may be subject to change for any of the reasons stated in R.C. 5703.53(C). It is 
the duty of the taxpayer to be aware of such changes. See R.C. 5703.53(E). 
 
Sincerely, 
 
 
 
 
William W. Wilkins 
Tax Commissioner 
 


