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TAXPAYER has requested an Opinion of the Tax Commissioner (“Opinion”) pursuant to Ohio 
Revised Code (“R.C.”) section 5703.53.   
 

FACTS 
 
In support of its request for an Opinion, TAXPAYER has provided the following facts:   
 

TAXPAYER, a retail drug store chain, requests a written opinion regarding the 
sales taxability to our customers of soda fountain drinks.  According to the USDA 
Food Stamp program, these drinks would be eligible for purchase with food 
stamps.  They are sold in 24oz. and 32 oz. containers.  We supply cups, lids, 
straws and napkins with these purchases but do not have any seating available on 
the premises, therefore, these drinks are sold on a take-out basis. 

 
DISCUSSION AND OPINION 

 
R.C. 5739.01(EEE)(2) provides the following definition of “food”: 
 

* * * 
 
(2) On and after July 1, 2004, "food" means substances, whether in liquid, 
concentrated, solid, frozen, dried, or dehydrated form, that are sold for ingestion 
or chewing by humans and are consumed for their taste or nutritional value. 
"Food" does not include alcoholic beverages, dietary supplements, soft drinks, or 
tobacco.  
 

* * * * 
 
Pursuant to this definition, soft drinks are excluded from the definition of “food.”  Accordingly, 
it is irrelevant whether the soft drink is consumed on the premises where sold or whether it is “to 
go.”  The exemption from sale tax for “[s]ales of food for human consumption off the premises 
where sold” found in R.C. 5739.02(B)(2) does not apply.  Soft drinks are generally subject to tax 
and TAXPAYER should charge and collect the tax due from its customers.  However, the sale of 
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soft drinks to persons who pay for the drinks with food stamps is an exception to the general rule 
of taxability.  R.C. 5739.02(B)(16) provides that “[s]ales of “food” to persons using food stamp 
benefits to purchase the food” is exempt from tax.  The definition for “food” for purposes of R.C. 
5739.02(B)(16) is different from that found in R.C. 5739.01(EEE)(2) as it is based on the 
meaning of “food” found in the federal “Food Stamp Act of 1977.”   
 
In summary it is the Opinion of the Tax Commissioner that the sale of soft drinks is a taxable 
sale and TAXPAYER should charge and collect sales tax on such sales unless the customer is 
paying for the soft drinks with food stamps benefits. 
 
This Opinion is limited to the legal issue addressed in this Opinion.  This Opinion only applies to 
the taxpayer and it may not be transferred or assigned.  In addition, the tax consequences stated 
in this Opinion may be subject to change for any of the reasons stated in R.C. 5703.53(C).  It is 
the duty of the taxpayer to be aware of such changes.  See R.C. 5703.53(E). 
 
Sincerely, 
  
 
 
William W. Wilkins 
Tax Commissioner 
 

 
 
 

 


