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Opinion of the Tax Commissioner 
 
       Date Issued:  May 9, 2003 
 
Opinion No.: 02-0005     Tax:  Sales/Use 
          
XXXX       Subject:  Vitamins, Advertising, Shipping 
XXXX           
XXXX  
 
Dear XXXX: 
 
This correspondence is in response to your letter dated November 15, 2002 requesting a 
determination of the taxability of certain items under Ohio sales and use tax statutes.  This 
response constitutes an official opinion of the Tax Commissioner as provided in the Ohio 
Revised Code (R.C.) section 5703.53.   
 
In your letter you ask about the taxability of three items.  The taxability of each item is answered 
as follows. 
 
1. Food supplementation products (vitamins and minerals). 
 

Answer:  The statutory definition of “food” is given at R.C. 5739.02(B)(42) reads: 
 

As used in this section, except in division (B)(16) of this section, "food" 
includes cereals and cereal products, milk and milk products including ice 
cream, meat and meat products, fish and fish products, eggs and egg products, 
vegetables and vegetable products, fruits, fruit products, and pure fruit juices, 
condiments, sugar and sugar products, coffee and coffee substitutes, tea, and 
cocoa and cocoa products. It does not include: spirituous liquors, wine, mixed 
beverages, or beer; soft drinks; sodas and beverages that are ordinarily 
dispensed at or in connection with bars and soda fountains, other than coffee, 
tea, and cocoa; root beer and root beer extracts; malt and malt extracts; mineral 
oils, cod liver oils, and halibut liver oil; medicines, including tonics, vitamin 
preparations, and other products sold primarily for their medicinal 
properties; and water, including mineral, bottled, and carbonated waters, and 
ice.  (Emphasis added.) 

 
The question of what kinds of supplements do or do not meet the criterion of this statute was 
treated at length in Charles E. Sekeres and Physicians Weight Loss Center, Inc. vs. Joanne 
Limbach, Tax Commissioner of Ohio, Ohio Board of Tax Appeals, Case Nos. 85-B-104 and 
85-B-105 (January 7, 1987).  The Board found the criterion for “food” to consist of 
“…articles ‘sold primarily’ for consumption to relieve hunger, provide bulk and fullness, and 
furnish nourishment for fitness, energy and growth.”  (Page 24 of the Board decision.)  Based 
on the statute and this decision it is our position that items taken in pill or capsule form, or in 
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liquid form as a small measured dose, generally are not consumed to relieve hunger and do 
not provide bulk or fullness.  Therefore, because such items are not considered food they are 
subject to the tax.   
 

2. Sales aids.   
 

This Department considers each of the items described on the spreadsheet attached to your 
letter, viz. videos, fact sheets, audios and brochures, as taxable. When sold to the independent 
representatives, tax should be charged on the selling price for each of these items.  If sales of 
these items are to independent representatives who will in turn sell the promotional material 
to other representatives, XXXX should obtain a properly executed exemption certificate from 
those representatives. Those representatives selling the promotional material should report 
tax collected on a Delivery Vendor’s License, if the sale is from Ohio, or on an out-of-state 
Seller’s permit if the sale is made from outside Ohio.  The only promotional item that could 
possibly be exempt from the tax would be item 225 Energy Cycle Brochures.  If these 
brochures both price and describe the product to be sold to the ultimate consumer, they may 
claim the exemption at R.C. 5739.02(B)(36)(a): 

(36)(a) Sales where the purpose of the consumer is to use or consume the 
things transferred in making retail sales and consisting of newspaper inserts, 
catalogues, coupons, flyers, gift certificates, or other advertising material that 
prices and describes tangible personal property offered for retail sale. 
 

3. Shipping. 
 

Separately stated shipping and handling charges are not subject to the tax.  This holds 
whether or not the sale is taxable. The charge for “handling” is also not taxable if the 
handling charge reasonably relates to that function.   

 
This opinion applies only to the named taxpayer.  It may not be transferred or assigned.  The tax 
consequensces stated in this opinion may be subject to change for any of the reasons state in R.C. 
5703.53(C).  It is the duty of the taxpayer to be aware of such changes. 
 
 
 
 
       Thomas M. Zaino 
       Tax Commissioner 
 

 


