
 

 
 

 
 

           
 

 

 

  

 

 

 

 

 

 
 

 
 

 

P.O. Box 530 
Columbus, Ohio 43216-0530 

Opinion of the Tax Commissioner 
        Date Issued: May 9, 2003 

Opinion No: 02-0004      Tax: Sales 

XXXX        Subject: Total Order Coupons 
XXXX 
XXXX 

This opinion is in response to your request for an Opinion of the Tax Commissioner 
dated October 31, 2002. Your company is the operator of a number of grocery stores in Ohio. 
You have requested an opinion of items purchased using one of your company’s coupons. 

STATEMENT OF FACTS 

Traditionally the coupons issued by grocery stores have been issued to promote the sale 
of a particular product and develop customer loyalty.  The coupons are intended to reduce the 
selling price of a specific promoted product to entice customers to purchase that product.  XXXX 
is considering issuing coupons that allow the customer a certain “$ amount off the total order” 
irrespective of the product or products being purchased.  The coupon campaign is targeted and 
designed to foster and reward customer loyalty. 

In a typical transaction the customer would take their basket of goods to the checkout 
lane where the order would be entered into the cash register.  The customer would then hand the 
“$ amount off the total order” coupon to the cashier along with any traditional product based 
store coupons they might have.  The cashier would first deduct any traditional product based 
store coupon amounts then deduct the “$ amount off total order” coupon from the order total 
before tax. However, a question arises on how to apply the coupon when the “$ amount off total 
order” coupon is used to purchase a mixture of goods that include items that are sales taxable and 
items exempt from sales tax. 

Point-of-sales systems of XXXX are not designed to have the ability to allocate coupons 
between taxable and non-taxable sales. The cost of re-engineering the system to do so would be 
prohibitive. The only method of allocation that XXXX has available to our system is 
hierarchical. 

QUESTIONS FOR WHICH AN OPINION IS REQUESTED 

1) Since the coupon is not item specific may we assume that the coupons hierarchically apply 
first to items that are taxable then to tax exempt items?  This would have the effect of 
reducing the tax base by the amount of the coupon in most cases.   



  

  
 

 
 

 

 

 

 

 

 

 
 

 
 
 

2) If not, what is the proper Ohio Sales Tax treatment of this new coupon amount? 

ANSWER TO QUESTIONS 

The circumstance you describe is similar to the situation in the case Mindy’s Inc. v. Lindley 
(1981), B.T.A. Case Nos. 80-A-41 through 46, in that you indicate that the “$ amount off the 
total order” discounts your stores give are deducted from the total purchase by the consumer.  
Effectively, your coupon functions like a gift certificate.  Rule 5703-9-15(A) of the Ohio 
Administrative Code defines a gift certificate as “a document which has a face value toward the 
purchase of tangible personal property or services.”  Division (D) of the same rule states: 

When a purchased coupon, coupon book, or gift certificate is used to purchase 
tangible personal property or services, the price for tax purposes is the selling 
price of such property or services before application of the discount or gift 
certificate amount 

While your “$ amount off the total order” coupons are not sold in the way other gift certificates 
are, the customer obtains them by purchasing a certain amount of product from you company’s 
stores. The use of the coupon, to the consumer, is exactly like a gift certificate in that the coupon 
is worth a fixed dollar amount against any purchase at the store.  As such, it does not affect the 
amount of tax charged to the consumer on the transaction.  The coupon should not be viewed as 
a reduction in price of any specific items in the purchase.  Rather, it should be viewed as a partial 
payment for the total order.  Tax on the order should be computed and added to the total before 
application of a “$ amount off the total order” coupon.  

Given the facts as you presented them, the discount granted by the “$ amount off the total order” 
coupon is not directly applied to the purchase of specific items. Rather, it is applied to the final 
total of the order. In this situation, the tax will apply to the order before application of the 
coupon. 

This Opinion applies to the taxpayer only.  It may not be transferred or assigned.  In 
addition, the tax consequences state in this Opinion may be subject to change for any of the 
reasons stated in R.C. 5703.53(C). It is the duty of the taxpayer to be aware of such changes. 
R.C. 5703.53(E). 

Thomas M. Zaino 
Tax Commissioner 
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